Als eigenrisicodrager ben je samen met jouw medewerker verantwoordelijk voor de re-integratie en de WGA-uitkering aan jouw (oud-)medewerker. De WGA-uitkering is een uitkering die werknemers krijgen als zij gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. De WGA is bedoeld voor werknemers die tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt zijn beoordeeld, of meer dan 80% arbeidsongeschikt maar met een kans op herstel. Met een WGA-eigenrisicodragerverzekering verzeker je je voor het financiële risico van langdurige arbeidsongeschiktheid van jouw (oud-)medewerkers. Als eigenrisicodrager kan je flink besparen op de huidige WGA-premie die je aan het UWV betaald, maar dat betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie van deze medewerkers.
Of eigenrisicodrager worden ook voor jou voordelig is, hangt onder andere af van hoe groot het risico is dat jouw medewerkers in de toekomst een WGA-uitkering gaan ontvangen. Onze adviseurs denken hierin graag met je mee.
Als je als werkgever eigenrisicodrager wil worden, kan je hiervoor een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst. Het eigenrisicodragerschap kan elk jaar op 1 januari of 1 juli ingaan. De aanvraag dient 13 weken voor aanvang van het eigenrisicodragerschap binnen te zijn bij de Belastingdienst.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten zich verzekeren tegen de financiële risico's die gepaard gaan met langdurige arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. Deze verzekering, bekend als de WGA-eigenrisicodragersverzekering, dekt de kosten van de WGA-uitkeringen die de werkgever zelf moet betalen. De werkgever betaalt enkel de WIA-premie aan de Belastingdienst en de premie voor de inkomensverzekering aan de verzekeraar. De WIA-premie is een verplichte premie die door werkgevers wordt betaald, en is bedoeld om het WIA-fonds te financieren. Het WIA-fonds verzorgt de uitkeringen aan arbeidsongeschikte werknemers.
Naast de WGA kunnen werkgevers er ook voor kiezen eigenrisicodrager te zijn voor de Ziektewet (ZW). In dit geval dragen ze het financiële risico voor zieke ex-werknemers die onder de Ziektewet vallen. Ook hiervoor is een aparte verzekering nodig, de Ziektewet-eigenrisicodragersverzekering.
Wanneer een werknemer voor aanvang van een WGA-eigenrisicoverzekering al ziek of arbeidsongeschikt is, dan is er voor deze persoon geen dekking. Het inlooprisico is bij deze verzekering niet gedekt. Er is pas dekking als degene ten minste 4 weken beter is.
Indien een werknemer voor het beëindigen van de WGA-eigenrisicoverzekering al ziek is, blijft de verzekeraar ook na de beëindiging het risico volledig dragen. Het uitlooprisico is dus wel meeverzekerd.
Welkom bij onze VerzekeringsFAQ! Hier bieden we heldere antwoorden op de meest gestelde vragen rondom verzekeringen. Of je nu een ondernemer bent die zijn bedrijf wil beschermen of een particulier op zoek naar de juiste dekking, wij hebben de antwoorden die je zoekt. Duik in onze verzameling veelgestelde vragen en krijg inzicht in de wereld van verzekeringen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen voor een veilige toekomst.
De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is de wet voor arbeidsongeschiktheid. De WIA bestaat uit de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) voor als uw medewerker deels (meer dan 35%) arbeidsongeschikt is. Of volledig arbeidsongeschikt met kans op herstel. En de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) voor als uw medewerker volledig en blijvend arbeidsongeschikt is.
Ontdek ons uitgebreide assortiment verzekeringen, op maat gemaakt voor jou. Wij bieden een diverse selectie om aan al jouw verzekeringsbehoeften te voldoen. Kies voor gemoedsrust en vertrouw op onze expertise om je te helpen bij het vinden van de perfecte dekking.
Er zijn diverse verzekeringen beschikbaar voor motorrijtuigen, werkmaterieel, vrachtauto's, en ook voor goederen tijdens transport.
Risicomanagement is essentieel voor ondernemers binnen verzekeringen. Het helpt bedrijfsrisico’s te beoordelen, te beheersen en te verminderen, wat kan leiden tot lagere verzekeringskosten, bescherming van de bedrijfsreputatie en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit.
Inkomensverzekeringen bieden financiële bescherming voor ondernemers en werknemers die door een ongeval, ziekte of andere omstandigheden niet in staat zijn om te werken en daarmee inkomen verliezen.
Eigendomsverzekeringen bieden bescherming tegen financiële verliezen door schade of verlies van eigendommen. Ze helpen je te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen en bieden gemoedsrust.
Bedrijfsschadeverzekeringen beschermen bedrijven tegen financiële verliezen als gevolg van onderbrekingen in de bedrijfsvoering.
Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn essentieel, omdat ze financiële bescherming bieden tegen aansprakelijkheid voor schade die onbedoeld aan anderen wordt toegebracht.