25 JAAR DU GARDIJN

Vijfentwintig jaar geleden op 22 november besloot Wouter du Gardijn zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zijn bedrijf ‘du Gardijn’ was een feit en is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf die op het gebied van Verzekeringen, Verzuim en HRM vele ondernemers bijstaat. Samen met Wouter kijken we terug op de afgelopen 25 jaar; hoe het allemaal begonnen, de hoogtepunten, de dieptepunten en de waardevolle relaties die ontstaan zijn. Uiteraard richten we ook de blik op de toekomst.


Zo gezegd, zo gedaan

Wouter werkte bij een werkgever waar alles draaide om de snelle verkoop. Het brood op de plank was er alleen wanneer hij voldoende wist te verkopen: “Het was 1994. Mijn vriendin was zwanger van mijn grote trots, mijn zoon Rowin. We hadden ook net ons eerste huis gekocht. In diezelfde periode ging het wringen in het contact met mijn werkgever. Ik was het niet langer eens met de werkwijze en was ervan overtuigd dat het anders kon. De snelle verkoop paste niet bij mij, want ik realiseerde me dat ik me veel beter voel bij het opbouwen van een goede lange termijn relatie.” De ondernemer in Wouter werd wakker en hij nam op jonge leeftijd het dappere besluit om voor zichzelf te beginnen. Dit deed hij niet zomaar, en niet alleen: “Gerard Klanderman, accountmanager bij Nationale-Nederlanden zei tegen mij dat ik deze stap moest zetten. Ik was onzeker en zei hem dat ik te weinig kennis had en geen diploma. Hij bood mij aan dat ik hem elke dag mocht bellen en alle aanvragen naar zijn privéadres mocht sturen om ze na te laten kijken. Dit gaf me het vertrouwen om de stap te zetten. En zo gezegd, zo gedaan. Nog steeds ben ik hem hier zeer dankbaar voor.”


“Het mooie aan ondernemen is dat je altijd een handreiking krijgt uit onverwachte hoek. Tegelijkertijd zijn het de mensen waar je op hoopt, om je bijvoorbeeld handel te gunnen, die niet voor je kiezen. Hier leer je mee omgaan en dit maakt je weerbaar en wijs.”


Trots & dankbaar

Zo begon voor Wouter een nieuwe periode die hij zelf omschrijft als superleuk en leerzaam. “Als ik ’s avonds thuiskwam vroeg mijn vriendin altijd of het gelukt was om een nieuwe relatie aan het bedrijf te verbinden. En dit vierden we dan. Nog steeds ben ik dankbaar voor iedereen die destijds voor mij gekozen heeft en waarvan vele nog steeds als relatie verbonden zijn aan du Gardijn. Ook voel ik nog steeds dezelfde trots en dankbaarheid wanneer een nieuwe relatie voor ons kiest.”


De boerderij

De zaken gingen goed en er kwamen meer en meer relaties bij. Twee jaar later durfde Wouter dan ook de stoute schoenen aan te trekken en kocht de Zuivelboerderij van de familie Roerink. “Mijn vader was bezorgd en zei tegen mij dat hij nooit meer met mij zou praten als ik de boerderij zou kopen. Maar zoals wel vaker; als ik iets in mijn kop heb dan doe ik het gewoon.” De boerderij aan de Haaksbergerstraat 501 in Enschede stond op 16 december op Wouter zijn naam en de grote verbouwing kon beginnen. “Op Tweede Kerstdag in 1996, ik weet het nog goed, begon ik met de verbouwing. Zeven dagen per week was ik overdag aan het verbouwen. Van maandag tot en met donderdag was ik daarnaast in de avonden op pad om relaties te bezoeken en zo mijn bedrijf draaiende te houden.” Het harde werken had tot resultaat dat Wouter, samen met zijn vriendin en zoon Rowin, op 13 mei 1997 in de boerderij woonden. En nog steeds is dit de plek waar Wouter woont. Destijds was dit ook de plek waar du Gardijn kantoor hield tot 2006. “Eén van mijn hoogtepunten was de verhuizing met de zaak naar het Pantheon. Na ruim tien jaar deze stap maken was het bewijs dat mijn bedrijf stond met succes en ik was ervan overtuigd dat we konden blijven groeien. Hiervoor was het nodig om een passende en geschikte locatie te hebben.”
Geloof

De corebusiness van du Gardijn B.V. was vanaf de oprichting Verzekeringen en daarnaast Hypotheken. In 2002 besloot Wouter met dit laatste te stoppen: “Sommige relaties volgden het advies niet altijd op. Hierdoor ontstonden lastige situaties en dit deed mijn naam niet goed. Ook voelde ik mij hier niet goed bij en was hypotheken niet langer hetgeen waar ik mij mee bezig wenste te houden.” De ondernemer in hem zag echter alweer nieuwe kansen en zag dat Verzekeringen alleen te beperkt was om zijn relaties optimaal van dienst te kunnen zijn. Dit was in 2004 de reden van oprichting van du Gardijn Verzuimmanagement. “Ik vond dat de toenmalige arbodiensten te vaak onvoldoende functioneerden op verschillende locaties in Twente. Dit moest beter kunnen, en dit bewezen we ook al snel. In het eerste half jaar halveerden wij het ziekteverzuim voor al onze relaties. Zo blijkt ook weer: iets waarin je gelooft kun je bereiken!”.


Trouwe & waardevolle partners

Het 12 ½ jarig jubileum werd gevierd en het bedrijf groeide door. De relaties bleven trouw aan du Gardijn en er kwamen meer en meer relaties bij. “Op dit moment hebben wij meer dan 250 relaties, waarvan zeker honderd zakelijke relaties al meer dan vijftien jaar verbonden zijn aan ons. Enkele zijn sinds de start, die in maart 1996 echt gemaakt is na alle voorbereidingen die getroffen moesten worden, al een relatie. Of zoals ik ze zelf liever noem, een partner.”


Eén van de trouwe partners is Aannemersbedrijf Kormelink uit Rietmolen. “De vader van Walter Kormelink is sinds maart 1996 een partnerschap met ons aangegaan. Even later nam zoon Walter de zaak over, koos ook voor ons, en nog steeds is Kormelink aan ons verbonden. Op 9 november ontving ik van Walter een uitnodiging om zijn 50ste verjaardag te vieren. Daar word ik blij van, want dan weet je dat het goed is en dat je daadwerkelijk een langdurige relatie hebt weten te realiseren. Daar waar het mij allemaal om te doen was toen ik ooit begon.”


Binnen de bouw- en aannemerswereld zijn er vele relaties. Twee die er voor Wouter ook uitspringen, omdat ze al jaren verbonden zijn aan du Gardijn, zijn Bouwbedrijf Hissink uit Laren en Bouwbedrijf Velten uit Enter. Freesverhuur Ommen is ook een bijzondere partner: “Henk van Marum is naast partner een vriend geworden. Zaken met elkaar doen is leuk. Als je daarnaast ook sparringspartner voor elkaar kunt zijn is dit bijzonder waardevol en leerzaam.”


De loonadministrateur en adviseur voor de bouw, AABO BV uit Rijssen, is voor Wouter één van de meest waardevolste partners. Samen met directeur Erik Hannink heeft Wouter veel gezamenlijke relaties weten te realiseren: “Op het hoogtepunt hadden we meer dan honderd gemeenschappelijke relaties en dat is de kracht van ondernemen!”.


Doen waar je goed in bent

Het zijn slechts enkele partners uitgelicht van de vele mooie, waardevolle en bijzondere relaties die er in de afgelopen vijfentwintigjaar ontstaan zijn. "Als ik hier zo bij stil sta ontroert me dit bijna, doe ik ook bedrijven op dit moment misschien wel te kort, maar iedereen die mij kent weet dat ik hen allemaal dankbaar ben voor het vertrouwen. Zonder hen kan du Gardijn niet bestaan en voor hen is het dat ik mij dagelijks, samen met het team, inspan om de beste service en dienstverlening te leveren. Ik vind het prachtig om datgene te kunnen doen waar wij goed in zijn en er zo voor te kunnen zorgen dat de ondernemers, onze relaties, zich bezig kunnen houden met datgene wat zij belangrijk vinden en bijzonder goed in zijn."


Totaalconcept

Mede daarom was Wouter nog niet klaar na dienstverleningen rondom Verzekeringen en Verzuim aan te bieden. In 2013 werd namelijk du Gardijn Personeel- & Organisatieadvies opgericht. “Het plaatje was voor mij nog niet compleet. Er bleef altijd het gevoel dat er nog iets ontbrak. Ik wil een totaalconcept aanbieden om zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en een ondernemer zo volledig mogelijk te kunnen ontzorgen. Met P&O vond ik hierin het antwoord en konden we daadwerkelijk een totaalconcept bieden: Verzekeringen, Verzuim en P&O.”


Groei

Sinds 2013 waren er inmiddels weer bijna zeven jaren verstreken en is de ondernemer in Wouter nog steeds volop actief. Elke dag denkt hij na over de wijze waarop hij het bedrijf verder kan brengen, de medewerkers kan ontwikkelen en de partners optimale service kan verlenen. Sinds dit jaar, waarin hij zelf 50 jaar werd, doet hij dit niet langer alleen. Hij droeg in april het stokje over aan zijn inmiddels 24-jarige zoon. “Dat ik dit heb kunnen doen maakt mij de gelukkigste vader van de wereld! Rowin is jong en ambitieus. Hij is ‘eager’, secuur en bereid om ouderwets elke dag zijn handen uit de mouwen te steken in het belang van het bedrijf.” Daarnaast werd ook Sara Nijenhuis mede-eigenaar en draagt haar kwaliteiten, specialiteiten en enthousiasme bij aan de verdere ontwikkeling van du Gardijn Groep B.V. “Sinds de nieuwe samenstelling gaat het hard. Zowel Rowin als Sara hebben beide vaardigheden en kwaliteiten die ik niet heb. En iedereen weet: samen kun je meer. Met z’n drieën is het dus helemaal ideaal. Samenwerken is het nieuwe goud! Het geeft mij rust en tegelijkertijd veel nieuwe energie.”
Ambities

Ook na vijfentwintig jaar du Gardijn is het ondernemerschap dus nog volop aanwezig. Meer dan ooit misschien wel. In het belang van de partners, en met het doel om nog meer bedrijven uit Oost Nederland van dienst te kunnen zijn, groeit en ontwikkelt du Gardijn door. Wouter meer vanaf de zijlijn, maar loslaten doet hij het zeker nog niet: “Ik zal mijn zoon zolang als hij wenst ondersteunen daar waar hij en het bedrijf hier behoefte aan hebben. Daarnaast zal ik in ieder geval blijven investeren in de relaties met de bedrijven die al langer dan vijftien jaar verbonden zijn aan ons. Dit uit respect voor hun vertrouwen, en bovenal ook om het fijne en waardevolle contact met hen.”


Wouter is meer dan een zakenman en doet meer dan zich inzetten voor du Gardijn Groep B.V.. Hij zet zich al jaren in voor de maatschappij en is zeer nauw betrokken bij de stad Enschede en de leefbaarheid van de stad en haar inwoners. Hij heeft een allergie voor de tweedeling in de maatschappij en probeert hier op zijn manier verandering in te brengen. Zijn persoonlijke ambitie is dan ook om de stad Enschede, en in de toekomst regio Twente, een stukje mooier te maken voor iedereen. Dit doet hij onder andere vanuit zijn betrokkenheid bij Ontmoetingsclusters Enschede. Benieuwd naar zijn kijk op Enschede? Lees het artikel op Ontmoetingsclusters Enschede >>>

LAATSTE NIEUWS

 

GESCHIEDENIS VAN DU GARDIJN

GESCHIEDENIS VAN DU GARDIJN

Op LinkedIn hebben we jullie in 2020 meegenomen in het verhaal van Wouter d...
LEES MEER
WERKEN MET STAGIAIRES

WERKEN MET STAGIAIRES

Veel bedrijven werken met stagiaires omdat ze nieuwe kennis meebrengen, vol...
LEES MEER
POSITIEVE INVLOED HRM

POSITIEVE INVLOED HRM

HRM heeft een positieve invloed op medewerkers tijdens corona. HR-professio...
LEES MEER
BELANGRIJKSTE KENMERKEN HR

BELANGRIJKSTE KENMERKEN HR

Wanneer een organisatie op zoek gaat naar advies of ondersteuning op het ge...
LEES MEER
VOORBEREIDING OP DE WINTER

VOORBEREIDING OP DE WINTER

Heb jij je al voorbereid op de winter? Voorkom schade aan jouw bedrijfspand...
LEES MEER
DUURZAAM ARBEIDSONGESCHIKT

DUURZAAM ARBEIDSONGESCHIKT

Duurzaam arbeidsongeschikt betekent dat het herstel van een zieke medewerke...
LEES MEER
YILMAZ AKCAY

YILMAZ AKCAY

Wij willen jullie graag voorstellen aan onze nieuwe bedrijfsarts Yilmaz Akc...
LEES MEER
SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN

Subsidies zijn tijdelijke bijdrages van niet-commerciële organisaties als d...
LEES MEER
PREVENTIE WERKSTRESS

PREVENTIE WERKSTRESS

Deze week is het de week van de werkstress. In deze week ligt de focus op d...
LEES MEER
EIGENRISICODRAGER

EIGENRISICODRAGER

Als werkgever kunt u eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet (ZW) of voo...
LEES MEER
NIEUWSOVERZICHT

Bellen

Mailen

Facebook

LinkedIn

Zoeken