COMPENSATIE TRANSITIEVERGOEDING DEFINITIEF

Werkgevers kunnen definitief vanaf 1 april 2020 een compensatie aanvragen voor de transitievergoedingen die zij hebben betaald bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. 


De Eerste en Tweede Kamer hebben het wetsvoorstel aangenomen dat de compensatie voor de transitievergoeding regelt die een werkgever bij ontslag, na langdurige arbeidsongeschiktheid, heeft betaald. Het wetsvoorstel is bedoeld om tegemoet te komen aan zorgen van werkgevers over zowel de hoge kosten zij maken in verband met langdurig arbeidsongeschikte werknemers als over de transitievergoeding die zij verschuldigd zijn bij ontslag om bedrijfseconomische redenen.


Werkgevers die op of na 1 juli 2015 maar vóór 1 april 2020 de vergoeding hebben betaald, moeten op uiterlijk 30 september 2020 de compensatie hebben aangevraagd. Na die aanvraag beslist UWV binnen zes maanden of de werkgever de compensatie ook daadwerkelijk krijgt.


Ook komt er met ingang van 1 januari 2020 meer ruimte om bij cao af te wijken van de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. De huidige eis, dat het alternatief financieel gelijkwaardig moet zijn aan de transitievergoeding, komt te vervallen. Wel moet de cao voorzien in een redelijke financiële vergoeding of in voorzieningen die de kans op nieuw werk vergroten. Het is niet langer mogelijk om voor andere ontslaggronden dan bedrijfseconomische redenen van de transitievergoeding af te wijken.


Transitievergoeding

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid in juli 2015 is werkgever ook “verplicht” om de transitievergoeding uit te betalen na beëindiging van het dienstverband na 104 weken arbeidsongeschiktheid.


Een werknemer die recht heeft op een transitievergoeding, krijgt deze dus ook na een langdurige ziekteperiode. Door werkgevers wordt de optelsom van financiële verplichtingen echter als zwaar en onredelijk ervaren, waardoor werkgevers onder andere minder snel bereid waren om vaste dienstverbanden af te sluiten. Dit is één van de hoofdredenen dat de wetgeving wordt aangepast.


Du Gardijn denkt mee

Meer weten over het nieuwe wetsvoorstel? Advies en ondersteuning nodig bij langdurige arbeidsongeschiktheid van uw werknemer? Heeft u een transitievergoeding betaald na 104 weken arbeidsongeschiktheid of speelt dit in de komende periode? Laat het ons weten. Ondanks dat de criteria en voorwaarden nog niet verder zijn uitgewerkt kunnen wij u proactief informeren en adviseren hierover. In 2020 kunnen wij u ook begeleiden bij de aanvraag en er op voorhand voor zorgen dat uw onderneming voldoet aan de voorwaarden. Neem contact op met du Gardijn Verzuim en wij denken graag met u mee.


Verzuim voorkomen en uw gehele personeelszaken uitbesteden aan een deskundige partner? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Du Gardijn Personeel & Advies heeft de kennis en deskundigheid in huis om uw als ondernemer te ontlasten en uw personeelszaken goed te regelen.


Bronnen

AWVN >>> 

Eerstekamer.nl >>> 


LAATSTE NIEUWS

 

ONDERSTEUNING HRM BELEID

ONDERSTEUNING HRM BELEID

Tijd voor een beter HRM beleid? Schakel dan een HRM-professional van du Gar...
LEES MEER
EERSTE & TWEEDE SPOOR

EERSTE & TWEEDE SPOOR

Eerste en tweede spoor bij re-integratie is een term die je vaak hoort, maa...
LEES MEER
VAST CONTRACT MEDEWERKERS

VAST CONTRACT MEDEWERKERS

Wist jij dat, sinds 1 januari 2020 het financieel aantrekkelijk is om werkn...
LEES MEER
KERSTCHEQUE VOOR DE KUBUS

KERSTCHEQUE VOOR DE KUBUS

Net als vorig jaar hebben we ook dit jaar weer een kerstcheque uitgereikt. ...
LEES MEER
WAB: OPROEPKRACHTEN & PAYROLLING

WAB: OPROEPKRACHTEN & PAYROLLING

Ben je een werkgever die veel werkt met oproepkrachten? Dan gaat de WAB voo...
LEES MEER
WET ARBEIDSMARKT IN BALANS

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS

Het doel van de WAB is om meer zekerheid te geven aan werknemers. Door te z...
LEES MEER
Vacature Adviseur Zakelijke Schadeverzekeringen

VACATURE ADVISEUR ZAKELIJKE SCHADEVERZEKERINGEN

Voor ons team du Gardijn Verzekeringen zijn wij op zoek naar een Adviseur Z...
LEES MEER
EXPERTISEGROEP SCHADEBEHANDELING

EXPERTISEGROEP SCHADEBEHANDELING

Kennis, passie, ervaring, energie en ideeën. Allemaal elementen die wij int...
LEES MEER
25 JAAR DU GARDIJN

25 JAAR DU GARDIJN

Vijfentwintig jaar geleden op 22 november besloot Wouter du Gardijn zich in...
LEES MEER
CYBERVERZEKERING

CYBERVERZEKERING

Cybercrime en cyberrisico’s zijn eigenlijk niets nieuws meer. Het verzekere...
LEES MEER
NIEUWSOVERZICHT

Bellen

Mailen

Facebook

LinkedIn

Zoeken