Verzuim is altijd vervelend. Op de korte termijn ligt het werk stil of moet er vervanging gezocht worden. Maar weet jij ook de risico's van verzuim op lange termijn?
Denk hierbij aan de 2 jaar loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid. Als je werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt, ben je als werkgever verplicht twee jaar minimaal 70% van het loon van de medewerker te betalen. In sommige gevallen is dit volgens het CAO het eerste jaar zelfs 100%!
Ook wanneer een medewerker met een tijdelijk contract ziek uit dienst gaat zijn hier risico's aan verbonden. In dit geval is het mogelijk dat hij of zij een ZW uitkering krijgt. Afhankelijk of je als werkgever eigenrisicodrager ziektewet bent, of verzekerd via het UWV, zijn hieraan kosten verbonden.
Daarnaast kan een medewerker een WIA-uitkering krijgen wanneer hij of zij gedeeltelijk 35-80% arbeidsongeschikt is of volledig maar niet blijvend. Wanneer je als werkgever eigenrisicodrager bent voor de WGA dan ben je nog tien jaar verantwoordelijk voor het betalen van de uitkeringskosten.
Als laatste ben jij verplicht om er alles aan te doen, om de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Wanneer de werkgever zich niet houdt aan dit stappenplan ofwel ze niet correct uitvoert dan legt het UWV een loonsanctie op.